Notícies

La millor oferta qualitat / preu

LA COL.LECCIÓ SCHLUMPF (I)

Entrada al museu

Si hi ha un museu de l’automòbil a Europa que cal recomanar per damunt dels altres, aquest és sens dubte el Museu Nacional de l’Automòbil de Mulhouse / Col.lecció Schlumpf, a Mulhouse (França).

IMG_9799

I no només pel seu valor històric, que no admet discussió, dels aproximadament 550 automòbils exposats, una vintena són exemplars únics al món, i entre els 120 Bugatti que s’hi poden veure hi figuren 2 dels 6 únics  Bugatti Type 41 (també anomenats Bugatti Royale) que es van construir, i un d’ells, a més a més, és el Coupé Napoleon. No només per això, deia,també per la història que hi ha darrera aquest museu, tant dura com controvertida, però que al cap i a la fi  ens permet als visitants d’avui, de gaudir de la contemplació d’unes  joies que difícilment haurien pogut arribar als nostres dies en el bon estat de conservació en que es troben, si no hagués estat per la obsessió i l’encaparrament dels germans Schlumpf, i principalment de Fritz Schlumpf (1906-1992), el germà petit. Però deixem-ne la història pel proper article, on intentaré explicar la singulars circumstàncies que han ajudat a que avui tinguem aquest museu.

Fritz Schlumpf

S’ha de dir que gairebé tots  els vehicles de la col.lecció poden circular amb normalitat, hi ha un equip de tècnics mecànics que vetlla perquè es mantingui així, revisant-los quan convé a nivell mecànic, i fent-los circular de tant en quant  pel circuit de proves del museu. De fet, no és extrany veure els mecànics movent algun vehicle cap al taller, enmig de l’anar i venir dels visitants per les avingudes del museu, provocant la sorpresa i expectació de petits i grans. L’exposició ocupa uns 17.000m2 i està instal.lada a l’antiga fàbrica de filatura HKC de Mulhouse, que era propietat de la familia Schlumpf.

Industrie_filature_de_laine_HKC_de_Mulhouse

Per fer-ne la visita només cal anar seguint les diferents avingudes il.luminades per fanals rèplica dels del Pont de’Alexandre III de Paris, que ens transportaràn seguint l’ordre cronològic, des dels orígens de l’automòbil per allà a finals del S.XIX fins a la dècada dels 80 d’aquest passat segle. Cal agafar l’audioguia a l’entrada que facilita molt la visita, i que permet aprofundir en la mesura que cadascú vulgui en la informació que es dona de cada vehicle.

Collecció Schlumpf

He de dir que he visitat el museu en tres ocasions i que la visita sempre se m’ha fet curta, fins i tot la darrera que va ser aquest passat mes d’agost i que va ser una visita de 8 hores (sense pausa per dinar tot i que el museu disposa de restaurant per fer-ho). Sempre he marxat del museu amb ganes de tornar a començar el recorregut des del principi. Hi ha alguna cosa en aquest espai que et fa sentir al mig de l’epopeia automobilística que van viure els pioners: Daimler, Panhard&Levassor, Peugeot, Benz, De Dion-Bouton, etc, i que t’ajuda a valorar mes l’automòbil d’avui dia, amb les seves prestacions i comoditats.

Realment, la col.lecció val el viatge!

 

Jaume Font Gallifa      Octubre 2018

 

Mulhouse 140109 153

 

Dades generals: Nom: Cité de l’Automobile –  Collection Schlumpf

Adreça: 15 rue de l’Épée, 68100 Mulhouse, França

Horaris: De dilluns a diumenge de 10h a 18h

Tarifes: Adults 14€ / Tarifa reduïda 11€ / Joves 7-25 anys 10€

Web: www.citedelautomobile.com