Notícies

La millor oferta qualitat / preu

LA COL.LECCIÓ SCHLUMPF (II) La història

Els germans Hans i Fritz Schlumpf, de nacionalitat suïssa però molt arrelats a Mulhouse (França) on havien passat la seva infantesa, decideixen cap a l’any 1935, començar també aqui la seva carrera empresarial, comprant de mica en mica accions de la Filatura de llana de Malmerspach, la HKC, entrant després al Consell d’Administració, i, sense entretenir-se gaire, prenent-ne la direcció. I no contents amb això, amb el temps i la seva ambició, van aconseguint el comandament d’altres filatures del nord de França, que passen a governar amb mà ferma i amb molt  d’èxit.

HKC Mulhouse

Paral.lelament a la seva activitat empresarial, Fritz Schlumpf dedica una part del seu temps i energia, a buscar i comprar automòbils antics, a restaurar-los minuciosament (el seu caràcter exigent no li hauria permès fer-ho d’una altra manera),i a emmagatzemar-los en una sala de la seva fàbrica de filatures, que hauria de servir en el futur, de sala d’exposició per a la col.lecció. Tot això sense que els treballadors de les seves fàbriques coneguéssin aquesta vessant del seu patró.

Cotxes per restaurar

L’any 1976, Fritz Schlumpf ho té tot a punt per obrir les portes al públic.  Una sala de 17.000 m2 il.luminada amb 845 fanals rèplica dels fanals del Pont d’Alexandre III de París, amb detalls en vellut de qualitat, etc. Tota una decoració sumptuosa, a l’alçada de la col.lecció de vehícles que havia d’exposar, però… entra en joc un factor que Fritz Schlumpf no havia previst.

Col.lecció Schlumpf

La crisi mundial del tèxtil arriba també a Mulhouse i a les empreses de la família Schlumpf , que han de reduir i fins i tot aturar la producció. És en aquests moments, quan prop de 10.000 dels seus treballadors han quedat sense fèina, que aquests descobreixen la sala amb la col.lecció de vehicles, i decideixen apropiar-se’n, tot al.legant que, si els diners invertits en formar aquesta col.lecció s’haguéssin invertit en la producció, les fàbriques potser encara funcionaríen.

manifestation-des-salaries-de-l-usine-textile-gluck-dans-le-musee-occupe-dont-les-285-voitures-seront-classees-en-1978-au-titre-des-monuments-historiques-pour-eviter-qu-elles-ne-quittent-le-territoire-

Els treballadors, empesos pels sindicats, envolten la mansió on vivíen  els Schlumpf a Malsmerspach, i la família només n’aconsegueix sortir al cap de tres dies, gràcies a la intervenció de les autoritats franceses, que els acompanyen fins a la frontera suïssa, perquè acabin establint el seu nou domicili a Basilea, molt a prop… però inimaginablement lluny.

La fàbrica HKC és aleshores ocupada, i tothom pot veure i admirar la immensa col.lecció de vehícles, alguns d’ells exemplars únics. La ràbia o impotència d’alguns treballadors, que arriben a cremar o destrossar algun cotxe, posa en perill la col.lecció, però sortosament els poders públics (amb la mediació i consells d’algun dels fabricants històrics com Panhard) s’adónen que això pot ser un gran valor per la ciutat i per tota la regió i decideixen qualificar la col.lecció com a Monument Històric Nacional. L’Estat francès la compra als sindicats, que se’n havien apropiat, pel preu de 44.000.000 de francs, diners que havíen de servir per compensar d’alguna manera als treballadors en atur, i dels que els germans Schlumpf, evidentment, no en veuríen ni un cèntim. S’ha de dir que encara ara, la família Schlumpf parla d’aquest fet com un expoli.

L'affaire Schlumpf

Després de molts processos judicials del que es va anomenar “l’affaire Schlumpf”,el 1988 es reintrodueix el nom SCHLUMPF al títol del museu, i finalment, es reconeix el mèrit dels seus creadors, per la seva iniciativa i la seva passió. Hans va morir el 1989 i no va veure mai més la seva fàbrica alsaciana. Fritz, que va obtenir l’autorització per visitar territori francès, va voler  fer la seva darrera visita al seu somni. Un  somni que ja no li pertanyia.

Darrera visita de Fritz i Arlette al museu

Pot ser un tema discutible aquest, però quan com a amant dels automòbils visites aquesta meravella de museu, amb més de 500 vehicles tots en perfecte estat i funcionant, agraeixes eternament la capacitat de treball, la constància, la paciència i la perseverança de Fritz i Hans Schlumpf per crear aquesta joia, que al seu dia els dos germans van voler dedicar a la seva mare Jeanne, morta el 1957, i de qui havíen pres l’exemple de treball perseverant.

Fritz i Hans Schlumpf, amb la seva mare Jeanne.

 

 

Jaume Font Gallifa.    Octubre 2018.