Notícies

La millor oferta qualitat / preu

EL FORD T: El primer automòbil ‘popular’.

“Vull construir un cotxe pel poble, l’automòbil universal!”  Aquest desig expressat el 1906 a Detroit (EEUU) per Henry Ford, fundador de la Ford Motor Company, va tenir com a resultat el Ford T.

Henry Ford 1919

Henry Ford 1919

El cotxe, que va veure la llum el 1908 i del qual s’en van fabricar 15.000.000 d’unitats fins al 1927, és considerat el primer auto fabricat en sèrie, tot i que el 1901 Ransom Olds, fundador de la companyia  Oldsmobile, ja havia utilitzat el sistema de la cadena de muntatge.

Fabrica-Ford

El que si que es pot assegurar és que el Ford T va ser el primer cotxe ‘popular’, ja que dels 825 dollars que costava l’any 1908, amb aquest sistema de fabricació Ford va aconseguir rebaixar el preu fins els 260 dollars que costava el 1925, i, encara que sembli increïble, ho va aconseguir pagant el doble als seus treballadors del que pagava la competència.  Amb aquesta tàctica, que Ford anomenava ‘motivació salarial’ va aconseguir que els millors mecànics de Detroit anessin a treballar a la seva fàbrica, aportant tota la seva experiència, reduint els costos en formació i incrementant considerablement la producció. El fet que aquesta societat treballadora es guanyés bé la vida, (Ford els pagava fins a 5$ diaris) va contribuir moltíssim a la popularització d’aquest model.

1914-Ford

El Ford T muntava un motor de 4 cilindres en línia, donava 20 cv de potència, i consumia 20 litres de gasolina cada 100 km. Tenia dues velocitats endavant i una endarrere. S’ha de dir que cap al 1918, la meitat dels automòbils dels EEUU eren Ford T, i la majoria, de color negre. El color negre era el color que s’assecava més ràpid a la cadena de muntatge, i per tant, el més interessant a  nivell de costos. Ford havia arribat a dir que ” Tothom pot tenir un Model T del color que vulgui, sempre i quant el vulgui negre.”

640px-1910Ford-T

Actualment queden al mon unes 8000 unitats d’aquest model, que a més a més va ser considerat ‘ Vehicle del segle’.