Notícies

La millor oferta qualitat / preu

Conduir a l’hivern (i II). La carretera

Si conduir en condicions normals ja  presenta  la seva dificultat, quan ens trobem que hem de circular per carreteres nevades, en hores de molt fred o humitat i amb risc de glaç o gebrada, la dificultat es multiplica. Tot i així no cal posar-se nerviós, simplement fent cas al sentit comú i tenint clars una sèrie de consells, podem minimitzar molt el risc de no sortir-nos-en:Augmentem la distancia de seguretat amb la resta de vehicles.

Procurem no frenar bruscament. Si hem d’aturar el cotxe és molt millor anar frenant progressivament prement i deixant el fre, fins a reduir la velocitat.

Evitem els canvis de carril i els avançaments si no son imprescindibles.

Intentem no donar cops de volant que ens podrien descontrolar el vehicle. Girem suaument quan calgui.

Si circulem amb neu o gel, va bé seguir les roderes dels vehicles que ens precedeixen (si van per bon camí), que ens indicaran les corbes de la carretera o bé, si hi hagués algun obstacle al mig del camí.

En carreteres glaçades i baixada, és recomanable circular amb una marxa inferior a la que normalment utilitzaríem, i d’aquesta manera valer-nos del motor com a fre, i no haver de  tocar tant el pedal. En canvi en carretera plana o pujades, si volem millorar la tracció s’aconsella circular amb una marxa més llarga.

Si tot i seguir aquests consells, ens trobem en la situació que el cotxe patina i ens marxa de “morro”, intentem mantenir el cap fred i sobretot, no girar bruscament el volant ni frenar de cop. Podem prémer l’embragatge, girar una mica el volant, i frenar suaument i a “copets” fins a intentar recuperar la tracció i la nostra trajectòria inicial.  Si d’on ens marxa el cotxe és de darrera, el que hauríem de fer és girar el volant cap a la banda contrària de la que gira el cotxe, fins a recuperar l’alineament.

És important, de totes maneres, si solem conduir sovint en aquestes condicions, muntar uns bons pneumàtics de contacte per a la temporada d’hivern.

Tenint en compte això, estem millorant  la seguretat de tots a la carretera.